fbpx

Wat is dat dan een “concept store”?

Die vraag krijg ik nog wel eens. Vaak nadat mensen mij vragen of de winkel wel blijft. Kennelijk verwarren ze “concept store” met “pop up store”.

Een pop up store is een winkel die er opeens is en ook tamelijk snel weer verdwijnt. Meestal niet langer dan een paar maanden kan je er heel bijzondere spullen kopen of juist allemaal “uitverkoop” spullen. Soms wil een ondernemer weten of zijn product en of zijn winkelformule aanslaat bij het publiek. Dan is een pop up store een mooie mogelijkheid om dat te testen. Soms wil een ondernemer in  korte tijd en tegen lage kosten (vaak betaalt een pop up store maar weinig huur voor de korte periode dat hij een pand gebruikt) van veel spullen af.

Een concept store is iets anders. Het is een winkel die niet één product of soort producten heeft. Je vindt er verschillende soorten producten door elkaar maar ze hebben wel iets gemeen. Ze passen op een of meerdere manieren goed bij elkaar. Bijvoorbeeld omdat ze allemaal “ethnic” zijn of allemaal van karton zijn gemaakt. Dat maakt dan het concept waarop alle producten zijn geselecteerd.

5650077-creative-typography-inside-speech-bubble-idea-and-conceptBij Vandaag concept store gaat het om het goede gevoel dat je krijgt bij de producten die we in de collectie hebben en bij de winkels zelf. Waar dat goede gevoel dan vandaan komt? Tsja dat is bij iedereen net weer iets anders maar er is ook wel veel gemeenschappelijkheid.

Neem bijvoorbeeld de kleurstelling. Je ziet bij ons veel rustige kleuren en tinten en de wat fellere kleuren vormen een mooi gedoseerd contrast maar overheersen niet. Daardoor ontstaat een zeker gevoel van tijdloosheid; van rust en kalmte.

Die kalmte straalt de winkel zelf ook uit. Alles is heel ruim opgesteld en je kunt daardoor rustig rond drentelen en alles goed in je opnemen en spullen van alle kanten bekijken. De witte vloer en de industriële inrichting ondersteunen de schoonheid van de spullen prima.

1432636616_abc-lounge-music-radio-downtempo-nujazz-bossa-nova-ambient-chillout-smooth-jazz

 

Wat is dat dan een “concept store”?De  muziek die ik in de winkel aan heb staan is rustgevende lounge muziek. Je komt uit het drukke straatgeluid in een oase van kalmte terecht wanneer je binnen loopt. Doordat die muziek een kalmerende uitwerking op je heeft, kan je ook beter waarnemen en geniet je nog meer van de mooie spullen die je ziet.

 

Van alle producten weet ik waar ze vandaan komen en ik let er bij het inkopen op dat dat zoveel als maar mogelijk duurzaam en verantwoord is. Geen dierproeven en foute chemicaliën bij de verzorgingsartikelen, geen kinderarbeid op spullen uit Azië, zoveel mogelijk gerecyclede grondstoffen, gefabriceerd door kleine Nederlandse ondernemers,  fairtrade certificaat waar mogelijk, biologisch, waar mogelijk gefabriceerd of geassembleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de artikelen zelf zijn zoveel mogelijk te recyclen en natuurlijk moet het mooi zijn.

En het concept gaat nog verder. Als winkelier wil en kan je tegenwoordig niet zonder samenwerking met anderen. Het is veel leuker dan alleen te werken en voor mijn bezoekers is het ook leuk om te ervaren hoe winkeliers samen werken om het hem naar de zin te maken. Wanneer ik iemand een kopje koffie schenk is dat koffie van mijn buurman; Meesterlijke koffie. Wanneer het mooi weer is of er is een activiteit dan zetten de buurman en ik een leuk terras buiten; hij verzorgt de drankjes en ik zorg voor soep, toasties en panini’s.  We werken trouwens met de ondernemers in De Drie Straatjes Hengelo steeds meer samen; dat gaat nog tot mooie dingen leiden.

20150220 vrijmibo

 

Elke vrijdagmiddag schenken we vanaf 16.00 uur een vrijmibo (vrijdagmiddagborrel). En soms is daarbij een gast aanwezig die specialist is op een bepaald gebied en daar leuk over praat met de aanwezigen.

 

 

 

Vanaf september gaan we in de winkel en Chez Ratatouille nog veel meer leuke activiteiten organiseren. Maar daarover later meer….

 

2015-03-28 14.08.012015-07-03 15.15.222015-06-12 12.32.28

Menu

Vind je het leuk om de nieuwsbrief te krijgen? Schrijf je in en blijf op de hoogte van de mooiste interieur must-haves.