fbpx

Hygge… Lagom… Watte?

In 2016 stonden de bladen vol van de nieuwe trend die overgewaaid was uit Denemarken: Hygge en nu in 2017 komt daar een nieuwe trend bij uit Zweden die Lagom genoemd wordt. Maar wat is het en wat moeten we er allemaal mee?
Het Deense Hygge staat voor knusheid, warmte, gezellig samenzijn met familie en vrienden. Je ziet het al voor je: haardje aan, kaarsjes aan en een tafel vol geliefde mensen en heerlijke hapjes of – bij mooi weer – lange tafels in de boomgaard met een mooi gedekte tafel, lekker eten en drinken.

In tegenstelling tot Hygge gaat Lagom meer over bescheidenheid, balans en oprechtheid. Het betekent letterlijk ‘niet te veel, niet te weinig – precies genoeg’. Het is een manier van leven terwijl het bij Hygge meer om een moment op de dag gaat. Een wezenlijk verschil dus.
Je zou dan ook kunnen zeggen dat je Hygge heel goed kunt inplannen in je leven terwijl je Lagom simpelweg moet doen (of niet natuurlijk, net wat je wilt).

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk maar hoe zou je Lagom kunnen toepassen in je leven?
Hier heb je vast een aantal tips: houd het simpel en eenvoudig en zorg dat je geen FOMO* wordt.
Verminder, herbruik en recycle. Kies voor duurzame kleding in plaats van massaproductie, leg je eigen kruidentuintje aan in plaats van alles verpakt in de supermarkt te kopen, pak vaker de fiets in plaats van de auto en zoek vaker de natuur op. Echt, je gaat je er vast beter door voelen en je vindt meer balans in je leven!

En hoe pas je Lagom toe in je interieur? Houd het ook hier simpel en overzichtelijk door de kunst van het weglaten. Zorg dat wat er overblijft mooi is, functioneel, stijlvol en duurzaam. Niet ‘too much’ maar gewoon goed genoeg.

Een andere Zweedse gewoonte die mij ook wel aanspreekt is Fika. Zo heet het koffie-met-taart moment in de namiddag. Daarbij wel even je mobiel wegleggen natuurlijk en genieten van het moment. Je kunt dit alleen doen, met collega’s of vrienden, thuis op de bank, op het werk of pak een kleedje en maak er een feestje van in het park. Heerlijk toch?

Nu moet je niet denken dat ik Hygge of Lagom tot in de puntjes beheers hoor. Ik doe gewoon m’n best, probeer te scheiden wat er te scheiden valt (afval dan 😊) vind het heerlijk om met vrienden om tafel te zitten,, probeer zo veel mogelijk te fietsen en ja, ik heb een kruiden- en moestuin.

*Fear Of Missing Out

Menu

Vind je het leuk om de nieuwsbrief te krijgen? Schrijf je in en blijf op de hoogte van de mooiste interieur must-haves.